För mer info & boka

    Öppettider

    Enligt överenskommelse. Boka på telefon 0303-22 54 90 eller mejla till info@toftaretreat.se

    Hitta till oss

    Tofta Trädgård 260 442 75 Lycke

    Maten på Tofta Retreat

    Eftersom vi har ett väldigt litet kök har vi ingen möjlighet att laga all mat själva. Därför samarbetar vi med etablerade, lokala restauratörer, som ”preppar” och förbereder  flera av våra måltider. Detta gör att vi för tillfället inte har möjlighet att erbjuda så många varianter av våra måltider. All mat är laktosfri. För den som önskar erbjuder också glutenfria och veganska alternativ.

    Nedan finner ni en del av våra egna recept, som vi framförallt serverar under sommaren.

    Vegetarisk lasagne

    Till 4 personer

    2 st Morötter
    2 st squash
    1 st gul lök eller en halv purjolök
    1 st vitlöksklyfta
    0,5 st röd chillifrukt
    1 msk olivolja
    1 burk krossade tomater
    2 dl kokbar lätt creme fraiche
    0,5 tsk råsocker
    0,5 tsk svartpeppar
    1 nypa blad från basilika
    250 gram frusen bladspenat (tinad)
    150 gram Apetina fetaost (inte så stark)
    9 st lasagneplattor
    100 gr riven ost

    Gör så här

    1. Skala och skär morötterna och squashen i halvmånar.
    2. Hacka löken, vitlöken och chilin.
    3. Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna ca 5 min. Tillsätt squashen, tomaterna, creme fraiche och kryddorna utom basilikan. Ta inte i för mycket chili eller peppar på en gång om du är osäker. Smaka av efterhand och justera framför allt chilimängden allteftersom. Om du vill kan du tillsätta lite salt men tänk på att fetaosten är salt så ta inte för mycket. Låt puttra i 10 minuter, tillsätt basilikan.
    4. Krama ur vattnet ordentligt ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen. Först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten.
    5. Grädda i 225 grader ca 30 minuter.

    Kikärts- och morotsbiffar

    1 200 gram kokta kikärtor
    2 st morot
    2 klyftor vitlök, pressade
    1 st rödlök
    2 msk maizena
    2 msk curry
    2 msk spiskummin
    2 msk olja
    salt och peppar

    Gör så här

    1. Häll av vattnet från kikärtorna och skölj dem med kallt vatten och häll sedan ner dem i en bunke/skål och mosa dem med mixern. Häll i olja så går det lättare.
    2. Skala och riv morötterna, brukar riva dem på grövsta, samt finhacka rödlöken. Häll sedan ner detta i bunken.
    3. Pressa ner vitlöken, häll i maizenan och alla kryddor och blanda sedan ihop allting till en smet, häll i lite mer maizena om smeten känns för lös samt smaka av smeten så den är lagom kryddad. Jag brukar gå på känsla med kryddorna så skrev bara på ett ungefär i receptet. När du är nöjd med smaken och konsistensen så formar du till biffar som sedan skall stekas.
    4. Sätt igång stekpannan och lägg i smör, när det smält så lägger du i biffarna och steker dem några minuter på vardera sida. Lägg dem sedan att svalna en stund och servera förslagsvis med ris/bulgur en god tomatsås och cremefraiche.

    Serveringsförslag: ris, bulgur,

    Soppa med sötpotatis, linser,chili och kokosmjölk

    1 st gul lök
    1 klyfta vitlök
    1 msk olivolja
    1 st chilifrukt
    500 gr krosaade tomater
    0,5 tsk salt
    0,5 dl röda linser
    400 gram sötpotatis
    4 dl kokosmjölk
    2 st grönsakstärningar eller 3 msk fond
    3 dl vatten
    basilka

    Gör så här

    1. Hacka lök och vitlök. Skala och skär sötpotatis i bitar. Fräs lök och vitlök i olja tills de mjuknar. Finhacka urkärnad chili och tillsätt den. Om du är osäker använd bara halva chilin först och prova dig fram.
    2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i 15 minuter.
    3. Mixa soppan slät, smaka av med lite mera salt och späd soppan med vatten om det behövs. Hacka basilika och garnera med den.

    Enklaste salladen blir lyxig

    Blandad sallad efter eget önskemål
    2-3 nävar pinjenötter
    2 msk balsamvinäger
    3-4 msk olivolja
    2 nypor flingsalt
    svartpeppar efter smak.

    Gör så här

    1. Rosta pinjenötterna i het, torr panna eller 2-3 minuter i 175 grader i ugnen.
    2. Lägg ut salladen och ev övriga grönsaker på ett platt uppläggningsfat.
    3. Droppa över balsamvinäger, ringla över olivolja.
    4. Strö några nypor flingsalt ovanpå. Mal några drag med pepparkvarnen. Lägg på pinjenötterna.

    Mörkt bröd (2 limpor)

    1 liter filmjölk 3%
    2 dl solrosfrön
    2 dl vete- eller rågkross
    5 dl vetemjöl
    5 dl grahamsmjöl
    1 dl vetekli
    1 dl linfrön
    0,25 dl bikarbonat
    2,5 dl brödsirap
    1 tsk salt

    Gör så här

    Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Konsistensen ska bli som havregrynsgröt. Fördela sedan degen i två brödformar innan du sätter in dem i ugnen, 175 grader i 75 minuter.

    Potatis- och purjolökssoppa

    2 st purjolökar
    550 gram potatis
    2 st grönsaksbuljong eller 3 msk fond
    2 liter vatten
    3 dl grädde
    2 msk olja
    samt salt och svartpeppar efter smak

    Gör så här

    1. Skölj och strimla purjolöken. Stek löken i kastrullen med olja tills den mjuknat.
    2. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna, koka upp.
    3. Häll i skalade, tärnade potatisar och koka tills dom är mjuka.
    4. Mixa soppan slät och blanda i den vispade grädden. Smaksätt med salt, vitpeppar och skuren gräslök.

    Mustig tomatsoppa

    2 dl röda eller gröna linser
    2 st potatisar
    2 st morötter
    1 st gul lök
    1 msk flytande smör eller liknande
    2 msk tomatpuré
    0,5 tsk sambal olek
    1 liter grönsaksbuljong

    Samt salt och peppar att smaka av med.

    Topping
    2 st tomater
    1 st vitlöksklyfta
    2 msk hackad basilika
    1 msk olivolja

    Gör så här

    1. Skär potatis i grova tärningar och moroten i strimlor. Hacka löken grovt och fräs i smör.
    2. Tillsätt tomatpuré och sambal, lägg i linser och häll över buljong. Låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt soppan med lite mer buljong.
    3. Topping: Skär tomaterna i klyftor, ta bort kärnorna och hacka resten. Smaksätt med pressad vitlök, basilika, olja, salt och peppar.
      Toppa gärna med lite fetaost också.

    Morotssoppa med ingefära

    5 st stora morötter
    1 st purjolök
    1 st röd chili
    1 msk olivolja
    12 dl vatten
    3 st grönsaksbuljong eller 4,5 msk fond
    0,5 st lime
    3 cm färsk ingefära
    2 dl apelsinjuice
    samt salt och peppar efter smak

    Gör så här

    1. Ugn: 200 grader. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Skölj purjolöken ordentligt, dela den i mindre delar. Dela chilifrukten längs med. Ta bort kärnorna. Lägg morötter, purjolök och chili i en ugnsfast form. Pensla med olivolja. Baka i ca 30 minuter.
    2. Koka upp buljongen och tillsätt det ugnsbakade. Mixa morötterna med en stavmixer så att det blir en slät soppa. Smaksätt med saft från en halv lime, riven ingefära, apelsinjuice och salt och peppar.

    Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

    Yogafrukost

    Till två personer

    1 apelsin
    1 Banan
    1 äpple
    1 matsked pumpafrön
    1 matsked oskalade sesamfrön 1 tesked kanel
    1 tesked mald ingefära
    1 tesked gurkmeja
    Yougurt naturell

    Morotskaka

    4 st ägg
    4 dl palmsocker
    200 gr smält smör eller liknande
    6 dl rivna morötter
    4 dl mjöl
    2 tsk bikarbonat
    2 tsk bakpulver
    1 tsk kanel
    1 tsk kardemumma.

    Glasyr
    200 gram philadelphiaost
    150 gr rumsvarmt smör
    3 dl florsocker
    3 tsk vaniljsocker

    Gör så här

    1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och mjöl väl blandat med de torra ingredienserna. Rör sist i de rivna morötterna.
    2. Smörj och bröa långpannan, häll i smeten och strö om du vill på lite extra kanel och kardemumma. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca: 12-15 minuter. Beror lite på hur stor långpannan är. Låt kakan sedan svalna.
    3. Till glasyren är det bara att blanda ihop allt för hand. Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer vaniljsocker. Bred krämen över kakan och skär upp den i lagomt stora rutor. Servera och bli beroende!

    RAW Hälsobollar

    200 g
 torkade mjuka dadlar 0.5 dl
 rå kakao
    2 msk
 kokosolja
    1/4 tsk
 salt
    0.5 dl
 kaffe (kan uteslutas)
    1 dl
 havregryn, helst grova som inte är ångade (minska lite på mängden havregryn om kaffet utesluts)
    0.5 dl
 rostad kokos (rosta kokosflingorna i torr panna tills de blir ljust gyllene)
    1 tsk
 nyponpulver (kan bytas till tex spirulina, vetegräs, blåbärspulver etc.)

    Gör så här

    Alla ingredienser mixas ordentligt och rullas sedan tex i rostad kokos, chiafrön, kakao eller sesamfrön.

    Degen ska bli klibbig men fast och vara lätt att rulla till bollar. Är den för lös, tillsätt extra havregryn eller kokos och om den är för fast tillsätt lite vätska, kaffe eller vatten. Förvaras i kyl!

    Fikonbollar

    300 g
 torkade fikon eller urkärnade dadlar, aprikoser eller äpple
    0.5 dl rostade solroskärnor
    ca 1 msk honung
    kokosflingor eller hackade nötter

    Gör så här

    1. Kör den torkade frukten i en mixer eller matberedare.
    2. Tillsätt solroskärnor och honung och mixa till en jämn massa. Tillsätt eventuellt mer honung om massan verkar torr.
    3. Forma små bollar och rulla i kokosflingor eller hackade nötter.

    Pekanrutor

    ca 20 små

    Recept ur ”Smarta sötsaker” av Ulrika Hoffer.

    1,5 dl pekannötter + 20 till garnering
    1 dl dadlar utan kärna (jag blötlade mina i ca 30 minuter)
    1 msk kokosolja
    2 krm vaniljpulver
    1,5 tsk mald kanel (ger en ganska stark kanelsmak, börja med en mindre mängd och smaka av)

    Gör så här

    1. Mal nötterna fin i en matberedare försedd med knivverktyget.
    2. Klipp dadlarna i mindre bitar. Tillsätt dem och kryddorna och mixa till en smet.
    3. Tillsätt kokosoljan och mixa snabbt ihop.
    4. Pressa massan i en form eller på ett vattensköljd skärbräda till en 0,5–1 cm tjock rektangel. Kyl cirka 30 minuter och skär sedan upp i bitar. Garnera varje bit med en pekannöt. Bitarna blir snabbt lösa, så förvara i kyl och ta ut precis före du ska äta dem.

    Sallad på vit- eller rödkål med pepparrot

    1/2 litet och finstrimlat kålshuvud 2–3 cm finriven pepparrot
    1/2 msk olivolja
    Kärnorna från 1/2 granatäpple
    En skvätt citron
    En nypa salt

    Gör så här

    1. Lägg den finstrimlade rödkålen i en skål
    2. Pressa över lite citron, häll över olivolja och salt Knåda/massera kålen med händerna tills den mjuknat.
    3. Rör ned pepparroten och granatäpplet.

    Kommande Retreat

    Omdömen

    Så tycker våra gäster

    Tusen tack för en fin yogahelg!  Miljön, stämningen, maten, gemenskapen, enkelheten, allt kändes bara så rätt! Så tacksam att jag gav mig denna helg hos Er! 🙏🏻

    Jenny J
    Jenny J

    Tofta Retreat, strax norr om Göteborg, vilken idyll! En kraftplats där hav möter vidsträckta ängar, hagar med betandes hästar och kor jämsides med vältrimmade golfbanor. Stillheten och tystnaden är närvarande, samtidigt som energin är hög ✨
.

    
Jenny Sandros
    
Jenny Sandros

    Tänk att några dagars avskildhet kan vara så värdefulla för att återvända till sig själv. Tack alla ni som är medskapare till denna fina plats – (gör det) – riktigt inre fredsarbete!

    Wania
    Wania

    Som jag skrev till familjen som frågade hur jag hade det: Så otroligt skönt! Lugn och ro, yoga flera timmar om dagen, andningsövningar och meditationsvandring längs tångdoftande hav, salta vindar, tid att läsa och tänka och sova. Två dygn känns som två veckors rekreation. Och jättegod mat!

    Anna
    Anna

    Ett fantastiskt ställe bland, hav, klippor, skog… Yoga, mat, vandringar (i regn men skönt) som ger lugn och avkoppling länge.

    TACK/Kram Bibbi
    TACK /Kram Bibbi

    Ert retreat var som balsam för själen för mig och jag hoppas jag får tillfälle att komma tillbaka en dag. Tack för bra ordnade dagar på alla sätt och vis!

    Hälsningar Theresia Lasu i Stockholm
    Theresia LasuStockholm

    Kursen har varit helt fantastisk för mig.

    – Tack vare mina dagar på Tofta Retreat har jag kunnat börja arbeta mer normalt igen. Tidigare var jag sjukskriven till 75 procent. Efter min tid på Tofta jobbar jag 75 procent.

    Nadia Ahlstedt
    Nadia AhlstedtGöteborg

    Nu börjar jag känna mig klar för att börja jobba igen

    Lena från Stockholm
    LenaStockholm
    Träffa oss

    Har du frågor eller vill du anmäla dig till någon av våra kurser?

    Behöver du stanna upp och hämta hem din kraft? Unna dig då två eller tre dagar retreat. Eller prova på någon av våra populära yogakurser.
    Instruktörer & Lärare

    Vilka håller i kurserna?

    Läs mer om personerna som hjälper dig hitta lugn och ro på Tofta Retreat.
    Lena Carin Apoy
    Yoga och retreat
    Malin Arvidsson
    Malin Arvidsson
    Yoga och retreat
    Suzanne Almbring
    Suzanne Almbring
    Yoga och retreat
    Maria Möckborn
    Maria Möckborn
    Yoga, Retreat
    Camilla Neuendorf
    Camilla Neuendorf
    Yoga, retreat och 12-veckorsprogram
    Malin Berghagen
    Malin Berghagen
    Yoga, meditation och inspiration