Skip to main content

Maten på våra retreater

Vi är en liten familjär aktör med ett litet kök. Vi lagar en del mat själva men vi samarbetar även med etablerade, lokala restauratörer, som ”preppar” och förbereder  flera av våra måltider. Detta gör att vi för tillfället inte har möjlighet att erbjuda så många varianter av våra måltider. All mat är laktosfri. För den som önskar erbjuder också glutenfria och veganska alternativ.

Som gäst hos oss behöver du inte tänka på att vara med och förbereda för våra måltider eller diska. meningen är att du ska ta det lugnt och förhoppningsvis bara njuta av stunden. 

Vi äter på övervåningen, där maten serveras som en buffé. Men så fort vädret tillåter passar deltagarna på att äta ute i trädgården. 

Frukosten består oftast av gröt, frukter, nötter, kryddor, yoghurt, mjölk och kaffe. Lunchen är stabil, t ex i form av en vegetarisk lasagne med sallad och något sött till kaffet. På kvällen serveras en soppa med hembakat bröd och ost. Utöver detta finns det tillgång till mellanmål och te när det passar under dagen.

De som dukar fram, ordnar med maten och disken är, för det mesta, lokala ungdomar. För flera av dem har Tofta Retreat varit deras första kontakt med arbetslivet, viljket vi är väldigt stolta över.

Nedan finner du en del av våra egna recept.

Soppa med sötpotatis, linser,chili och kokosmjölk

Ingredienser (4 pers)

1 st gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
1 st chilifrukt
500 gr krosaade tomater
0,5 tsk salt
0,5 dl röda linser
400 gram sötpotatis
4 dl kokosmjölk
2 st grönsakstärningar eller 3 msk fond
3 dl vatten
basilka

Gör så här

  1. Hacka lök och vitlök. Skala och skär sötpotatis i bitar. Fräs lök och vitlök i olja tills de mjuknar. Finhacka urkärnad chili och tillsätt den. Om du är osäker använd bara halva chilin först och prova dig fram.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i 15 minuter.
  3. Mixa soppan slät, smaka av med lite mera salt och späd soppan med vatten om det behövs. Hacka basilika och garnera med den.

Morotssoppa med ingefära och lime

Ingredienser (4 personer)

5 st stora morötter
1 st purjolök
1 st röd chili
1 msk olivolja
12 dl vatten
3 st grönsaksbuljong eller 4,5 msk fond
0,5 st lime
3 cm färsk ingefära
2 dl apelsinjuice
samt salt och peppar efter smak

Gör så här

  1. Ugn: 200 grader. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Skölj purjolöken ordentligt, dela den i mindre delar. Dela chilifrukten längs med. Ta bort kärnorna. Lägg morötter, purjolök och chili i en ugnsfast form. Pensla med olivolja. Baka i ca 30 minuter.
  2. Koka upp buljongen och tillsätt det ugnsbakade. Mixa morötterna med en stavmixer så att det blir en slät soppa. Smaksätt med saft från en halv lime, riven ingefära, apelsinjuice och salt och peppar.

Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

Vegetarisk lasagne

Till 4 personer

2 st Morötter
2 st squash
1 st gul lök eller en halv purjolök
1 st vitlöksklyfta
0,5 st röd chillifrukt
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 dl kokbar lätt creme fraiche
0,5 tsk råsocker
0,5 tsk svartpeppar
1 nypa blad från basilika
250 gram frusen bladspenat (tinad)
150 gram Apetina fetaost (inte så stark)
9 st lasagneplattor
100 gr riven ost

Gör så här

  1. Skala och skär morötterna och squashen i halvmånar.
  2. Hacka löken, vitlöken och chilin.
  3. Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna ca 5 min. Tillsätt squashen, tomaterna, creme fraiche och kryddorna utom basilikan. Ta inte i för mycket chili eller peppar på en gång om du är osäker. Smaka av efterhand och justera framför allt chilimängden allteftersom. Om du vill kan du tillsätta lite salt men tänk på att fetaosten är salt så ta inte för mycket. Låt puttra i 10 minuter, tillsätt basilikan.
  4. Krama ur vattnet ordentligt ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen. Först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten.
  5. Grädda i 225 grader ca 30 minuter.

Mörkt bröd

Mörkt bröd (2 stycken limpor)

1 liter filmjölk 3%
2 dl solrosfrön
2 dl vete- eller rågkross
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
1 dl linfrön
0,25 dl bikarbonat
2,5 dl brödsirap
1 tsk salt

Gör så här

Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Konsistensen ska bli som havregrynsgröt. Fördela sedan degen i två brödformar innan du sätter in dem i ugnen, 175 grader i 75 minuter.