Recept från retreats och yogavecka

Under vår populära Sommarvecka serverade vi ett antal uppskattade måltider. Flera av dem blir stående inslag på våra helgretreats framöver.

Här följer några recept.

 VEGETARISK LASAGNE TILL 4 personer

2 st Morötter, 2 st squash, 1 st gul lök eller en halv purjolök, 1 st vitlöksklyfta, 0,5 st röd chillifrukt, 1 msk olivolja, 1 burk krossade tomater, 2 dl kokbar lätt creme fraiche, 0,5 tsk råsocker, 0,5 tsk svartpeppar, 1 nypa blad från basilika, 250 gram frusen bladspenat (tinad), 150 gram Apetina fetaost (inte så stark), 9 st lasagneplattor, 100 gr riven ost

Gör så härVegetarisk lasagne

1. Skala och skär morötterna och squashen i halvmånar.

 2. Hacka löken, vitlöken och chilin.

3. Fräs löksorterna i oljan tillsammans med morötterna ca 5 min. Tillsätt squashen, tomaterna, creme fraiche och kryddorna utom basilikan. Ta inte i för mycket chili eller peppar på en gång om du är osäker. Smaka av efterhand och justera framför allt chilimängden allteftersom. Om du vill kan du tillsätta lite salt men tänk på att fetaosten är salt så ta inte för mycket. Låt puttra i 10 minuter, tillsätt basilikan.

4. Krama ur vattnet ordentligt ur spenaten, smula fetaosten och börja lägga samman lasagnen. Först lite sås, lasagneplattor, sås, hälften av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås, resten av spenaten och fetaosten, lasagneplattor, sås och så den rivna osten.

5. Grädda i 225 grader ca 30 minuter.


KIKÄRTS- OCH MOROTSBIFFAR
1 200 gram     kokta kikärtor
2 st     morot
2 klyftor     vitlök, pressade
1 st     rödlök
2 msk     maizena
2 msk     curry
2 msk     spiskummin
2 msk     olja
    salt och peppar
    smör till stekning

GÖR SÅ HÄR
1. Häll av vattnet från kikärtorna och skölj dem med kallt vatten och häll sedan ner dem i en bunke/skål och mosa dem med mixern. Häll i olja så går det lättare.
2. Skala och riv morötterna, brukar riva dem på grövsta, samt finhacka rödlöken. Häll sedan ner detta i bunken.
3. Pressa ner vitlöken, häll i maizenan och alla kryddor och blanda sedan ihop allting till en smet, häll i lite mer maizena om smeten känns för lös samt smaka av smeten så den är lagom kryddad. Jag brukar gå på känsla med kryddorna så skrev bara på ett ungefär i receptet. När du är nöjd med smaken och konsistensen så formar du till biffar som sedan skall stekas.
4. Sätt igång stekpannan och lägg i smör, när det smält så lägger du i biffarna och steker dem några minuter på vardera sida. Lägg dem sedan att svalna en stund och servera förslagsvis med ris/bulgur en god tomatsås och cremefraiche.
Serveringsfö
rslag: ris, bulgur,

Soppa med sötpotatis, linser,chili och kokosmjölk

1 st gul lök, 1 klyfta vitlök, 1 msk olivolja, 1 st chilifrukt, 500 gr krosaade tomater, 0,5 tsk salt, 0,5 dl röda linser, 400 gram sötpotatis, 4 dl kokosmjölk, 2 st grönsakstärningar eller 3 msk fond, 3 dl vatten, basilka.

Gör så här

1. Hacka lök och vitlök. Skala och skär sötpotatis i bitar. Fräs lök och vitlök i olja tills de mjuknar. Finhacka urkärnad chili och tillsätt den. Om du är osäker använd bara halva chilin först och prova dig fram.

2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i 15 minuter.

3. Mixa soppan slät, smaka av med lite mera salt och späd soppan med vatten om det behövs. Hacka basilika och garnera med den.

Dryckestips: Dryckestips från Tasteline är det vita vinet Bodega Lurton Pinot Gris 6193, 75 kr.

 

Enklaste salladen blir lyxig

blandad sallad efter eget önskemål, 2-3 nävar pinjenötter, 2 msk balsamvinäger, 3-4 msk olivolja 2 nypor flingsalt, svartpeppar efter smak.

SALLAD SOMMARVE

Gör så här

1. Rosta pinjenötterna i het, torr panna eller 2-3 minuter i 175 grader i ugnen.

2. Lägg ut salladen och ev övriga grönsaker på ett platt uppläggningsfat.

3. Droppa över balsamvinäger, ringla över olivolja.

4. Strö några nypor flingsalt ovanpå. Mal några drag med pepparkvarnen. Lägg på pinjenötterna.

MÖRKT BRÖD (2 LIMPOR)

1 liter filmjölk 3%, 2 dl solrosfrön, 2 dl vete- eller rågkross,   5 dl vetemjöl 5 dl grahamsmjöl, 1 dl vetekli, 1 dl linfrön,    0,25 dl bikarbonat, 2,5 dl brödsirap, 1 tsk salt-

Gör så här

1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Konsistensen ska bli som havregrynsgröt. Fördela sedan degen i två brödformar innan du sätter in dem i ugnen, 175 grader i 75 minuter.

Potatis- och purjolökssoppa (8 pers)

2 st purjolökar, 550 gram potatis, 2 st grönsaksbuljong eller 3 msk fond, 2 liter vatten, 3 dl grädde, 2 msk olja samt salt och svartpeppar efter smak.

Gör så här

1. Skölj och strimla purjolöken. Stek löken i kastrullen med olja tills den mjuknat.

2. Tillsätt vattnet och buljongtärningarna, koka upp.

3. Häll i skalade, tärnade potatisar och koka tills dom är mjuka.

4. Mixa soppan slät och blanda i den vispade grädden. Smaksätt med salt, vitpeppar och skuren gräslök.

 

Mörkt bröd 2 bröd

1 liter filmjölk 3%

2 dl solrosfrön

2 dl vete- eller rågkross

5 dl vetemjöl

1 dl vetekli

5 dl grahamsmjöl

1 dl linfrön

0,25 dl bikarbonat

2,5 dl brödsirap eller mörk sirap

1 tsk salt

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda samma allt i en bunke. Blanda väl så att inget är torrt.

3. Häll upp i två brödformar.

4. Låt vara i ugnen i 75 minuter.

 

Mustig tomatsoppa

2 dl röda eller gröna linser, 2 st potatisar, 2 st morötter, 1 st gul lök, 1 msk flytande smör eller liknande, 2 msk tomatpuré, 0,5 tsk sambal olek, 1 liter grönsaksbuljong. Samt salt och peppar att smaka av med.

Topping

2 st tomater, 1 st vitlöksklyfta, 2 msk hackad basilika, 1 msk olivolja.

Gör så här

1. Skär potatis i grova tärningar och moroten i strimlor. Hacka löken grovt och fräs i smör.

2. Tillsätt tomatpuré och sambal, lägg i linser och häll över buljong. Låt puttra i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt soppan med lite mer buljong.

3. Topping: Skär tomaterna i klyftor, ta bort kärnorna och hacka resten. Smaksätt med pressad vitlök, basilika, olja, salt och peppar.

Toppa gärna med lite fetaost också.

Morotssoppa med ingefära

5 st stora morötter, 1 st purjolök, 1 st röd chili, 1 msk olivolja, 12 dl vatten, 3 st grönsaksbuljong eller 4,5 msk fond, 0,5 st lime, 3 cm färsk ingefära, 2 dl apelsinjuice samt salt och peppar efter smak.

Gör så här

1. Ugn: 200 grader. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Skölj purjolöken ordentligt, dela den i mindre delar. Dela chilifrukten längs med. Ta bort kärnorna. Lägg morötter, purjolök och chili i en ugnsfast form. Pensla med olivolja. Baka i ca 30 minuter.

2. Koka upp buljongen och tillsätt det ugnsbakade. Mixa morötterna med en stavmixer så att det blir en slät soppa. Smaksätt med saft från en halv lime, riven ingefära, apelsinjuice och salt och peppar.

Servera med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

 

Yogafrukost (2 pers)

1 apelsin

1 Banan

1 äppleFrukost

1 matsked pumpafrön

1 matsked oskalade sesamfrön

1 tesked kanel

1 tesked mald ingefära

1 tesked gurkmeja

Yougurt naturell

 

Morotskaka

4 st ägg, 4 dl palmsocker, 200 gr smält smör eller liknande, 6 dl rivna morötter, 4 dl mjöl, 2 tsk bikarbonat, 2 tsk bakpulver, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma.

Glasyr

200 gram philadelphiaost, 150 gr rumsvarmt smör, 3 dl florsocker, 3 tsk vaniljsocker.

Gör så här

1. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smör och mjöl väl blandat med de torra ingredienserna. Rör sist i de rivna morötterna.

2. Smörj och bröa långpannan, häll i smeten och strö om du vill på lite extra kanel och kardemumma. Grädda i 175 grader mitt i ugnen ca: 12-15 minuter. Beror lite på hur stor långpannan är. Låt kakan sedan svalna.

3. Till glasyren är det bara att blanda ihop allt för hand. Ta en elvisp och vispa allt till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer vaniljsocker. Bred krämen över kakan och skär upp den i lagomt stora rutor. Servera och bli beroende!

 

RAW Hälsobollar

200 g
 torkade mjuka dadlar

0.5 dl
 rå kakao

2 msk
 kokosolja

1/4 tsk
 salt

0.5 dl
 kaffe (kan uteslutas)

1 dl
 havregryn, helst grova som inte är ångade (minska lite på mängden havregryn om kaffet utesluts)

0.5 dl
 rostad kokos (rosta kokosflingorna i torr panna tills de blir ljust gyllene)

 1 tsk
 nyponpulver (kan bytas till tex spirulina, vetegräs, blåbärspulver etc.)

GÖR SÅ HÄR

Alla ingredienser mixas ordentligt och rullas sedan tex i rostad kokos, chiafrön, kakao eller sesamfrön.

Degen ska bli klibbig medfast och vara lätt att rulla till bollar. Är den för lös, tillsätt extra havregryn eller kokos och om den är för fast tillsätt lite vätska, kaffe eller vatten. Förvaras i kyl!

 

Fikonbollar

Ingredienser

300 g
 torkade fikon eller urkärnade dadlar, aprikoser eller äpple

0.5 dl rostade solroskärnor

ca 1 msk honung

 kokosflingor eller hackade nötte

Gör så här

1. Kör den torkade frukten i en mixer eller matberedare.

2. Tillsätt solroskärnor och honung och mixa till en jämn massa. Tillsätt eventuellt mer honung om massan verkar torr.

3. Forma små bollar och rulla i kokosflingor eller hackade nötter.

 

Pekanrutor (ca 20 små)

Recept ur ”Smarta sötsaker” av Ulrika Hoffer.

INGREDIENSER:

· 1,5 dl pekannötter + 20 till garnering

· 1 dl dadlar utan kärna (jag blötlade mina i ca 30 minuter)

· 1 msk kokosolja

· 2 krm vaniljpulver

· 1,5 tsk mald kanel (ger en ganska stark kanelsmak, börja med en mindre mängd och smaka av)

Gör så här

· Mal nötterna fin i en matberedare försedd med knivverktyget.

· Klipp dadlarna i mindre bitar. Tillsätt dem och kryddorna och mixa till en smet.

· Tillsätt kokosoljan och mixa snabbt ihop.

· Pressa massan i en form eller på ett vattensköljd skärbräda till en 0,5–1 cm tjock rektangel. Kyl cirka 30 minuter och skär sedan upp i bitar. Garnera varje bit med en pekannöt. Bitarna blir snabbt lösa, så förvara i kyl och ta ut precis före du ska äta dem.

 

 Sallad på vit- eller rödkål med pepparrot (ca 4 personer)

1/2 litet och finstrimlat  kålshuvudKÅLSALLAD O VATTEN

2–3 cm finriven pepparrot

1/2 msk olivolja

Kärnorna från 1/2 granatäpple

En skvätt citron

En nypa salt

Gör så här

Lägg den finstrimlade rödkålen i en skål

Pressa över lite citron, häll över olivolja och salt

Knåda/massera kålen med händerna tills den mjuknat.

Rör ned pepparroten och granatäpplet.

 

 

© Copyright – Tofta Retreat | Logga in